FIKUK! Gulyás András és Slíz Mariann: A természet útjai kifürkészhetők

2018 február 22.-én ismét Fiatal Kutatók Klubja! Mindenkinek, aki kutat, kutatott, kutatna, vagy csak egyszerűen örül, hogy mások kutatnak és az eredményeiket elmesélik nekünk, hogy ezáltal bepillantást nyerhessünk a tudomány néha ugyan korántsem egyszerű, de annál izgalmasabb világába!

Előadók: Gulyás András (BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék) és Slíz Mariann (ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet)
Cím: A természet útjai kifürkészhetők
Helyszín: MTA Nyelvtudományi Intézet, 1067 Budapest, Teréz körút 13. 108-as előadó
Időpont: 2018. február 22, 19 óra
Összefoglaló:
Sok minden, ami körülvesz minket, hálózatként modellálható. Elsőként, mi magunk is sejtekből álló hálózat vagyunk, de hálózatok vannak a sejtjeinken belül, az agyunkban is, mi emberek pedig közösségi hálózatok építőelemei vagyunk. Az áramszolgáltatás vagy az internet olyan példák, amelyek esetében a hálózatot egyértelműen látni is lehet. A hálózattudomány mögött álló két évtized minden kétséget kizáróan meggyőzött minket arról, hogy ezen hálózatok felépítése sok tekintetben meglepően hasonló. Bár a hálózatok felépítésének hasonlóságát valós mérések ezrei támasztják alá, arról nagyon keveset tudunk, hogy a jelek/utasok/csomagok hogyan közlekednek ezekben a rendszerekben. Előadásunk témája a hálózatokban használt útvonalak feltérképezése valós mérések segítségével. De miért jó ez, kinek lehet a hasznára? Gyakorlatilag mindenkinek. A természet által használt útvonalak jobb megértése ugyanis az élet számos területére hatással lehet. Világosabban megérthetjük például a közösségi hálózatokban az információ terjedésének módját, így hatékonyabbá tehetjük közösségeinket. A közlekedési hálózatokban is kiemelkedően fontos az emberek által használt útvonalak ismerete, hiszen a közlekedési kapacitások tervezése sokkal hatékonyabb lehet ezen információ birtokában. De a gyógyászati felhasználást is említhetnénk: a hatóanyagok hatásláncának pontosabb ismerete ugyanis csökkentheti a gyógyszerek mellékhatásait. Sőt a neurológiai kutatások is profitálhatnak ebből, hiszen kicsit jobban érthetjük majd, hogy az agy hogyan dolgozza fel a kapott ingereket.
Az előadókról:
Gulyás András — Mérnöki diplomát 2002-ben szerzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, jelenleg egyetemi adjunktusként dolgozik a BME-n. 2008 óta foglalkozik az internet struktúrájának megértésével, és tanulmányozza az internet topológiája és a csomagok irányítása közötti összefüggéseket. Az MTA–BME Információs rendszerek nevű kutatócsoportjával 2012-ben kezdték el az interneten megismert jelenségeket más hálózatokon is tanulmányozni. Ezzel kapcsolatos eredményeik a Nature Communications és Scientific Reports folyóiratokban jelentek meg.
Slíz Mariann — 2003–2004-ben szerzett magyar nyelv és irodalom, történelem, valamint általános és alkalmazott nyelvészet szakos diplomát at ELTE-n; 2010-ben ugyanott PhD fokozatot szerzett, 2016-ban pedig habilitált. Jelenleg egyetemi adjunktusként dolgozik az ELTE-n. Fő kutatási területe a névtudomány. A Névtani Értesítő című névtudományi szakfolyóirat szerkesztője; több mint száz magyar és nemzetközi publikáció, köztük 7 monográfia szerzője; több díjat kapott, jelenleg második Bolyai-ösztöndíja keretében a szentkultuszok és a személynévadás összefüggéseit kutatja.
Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!