FIKUK Klub — régészet!

November 23-án Pabeschitz Virág régész (NVIC – Netherlands-Flemish Institute in Cairo) tart előadást a Fiatal Kutatók Klubjában, Régészeti etika – etikus régészet címmel.

Helyszín: MTA Nyelvtudományi Intézet, 1067 Budapest, Teréz körút 13. 108-as előadó

Időpont: 2017. november 23. 19 óra

Absztrakt:
A régészet mint tudomány fejlődésével egyre több etikai kérdés merült fel mind a régészek külföldi szerepvállalása, mind a tudománynépszerűsítés vagy éppen egészen egyszerűen a választott kutatási témákkal kapcsolatban. Hogyan született meg és milyen államokban létezik etikai régészeti kódex? Milyen felelőssége van a régészeknek a modern társadalmakban? Milyen kapcsolatot ápolnak a külföldi missziók során a helyiekkel? Vajon tényleg a mai napig alkalmaznak a kolonizációs időszakból származó munkaszervezési gyakorlatokat? Kié a múlt és milyen etikai és jogi kérdések merülnek fel régészeti leletek birtoklási kérdéseivel kapcsolatban? Mit takar a feminista régészet? Mi a közösségi finanszírozású régészet és hogyan vált egyre népszerűbbé Nyugat-Európában? Mi a nyilvános régészet és milyen új trendek jelentek meg a tudománynépszerűsítés területén?
Az előadás többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni és betekintést nyújtani a régészet etikai vonatkozású kérdéseibe.

Az előadóról:
Pabeschitz Virág az ELTE Bölcsészettudományi Karán 2014-ben szerezte meg régész mesterdiplomáját. Egyetemi tanulmányai befejeztével régészeti projekteken dolgozott Egyiptomban, Szudánban, Jordániában, Irakban és Angliában, többek között olyan intézményekkel, mint a Museum of London, Kaliforniai Egyetem vagy Washingtoni Egyetem. A Lipcsei Egyetem régészeti oktatási programjának volt vezetője két éven keresztül Héliopoliszban. Három szezonban dolgozott a British Museum iraki örökségvédelmi programjában, mint ásatásvezető régész és iraki régészek terepi tanára. Jelenleg a Kairói Holland-Flamand Egyiptológiai Intézet óraadó tanára és PhD tanulmányait a Leuveni Egyetem és a Leideni Egyetem közös egyiptológiai programján végzi. Fő érdeklődési területe a régészet terepi módszertana, doktori munkáját az ásatásvezető régészek és munkásaik kapcsolatáról írja.

—————–
További tervezett programok:

2017. december 14. Csanád Máté, részecskefizikus – témája az ősrobbanás kutatása részecskegyorsítókkal

2018. január 18. Tárnoki Ádám és Dávid — témjáuk az ikerkutatások és radiológia, képalkotás a genetika szolgálatában

Mindenkit szeretettel várunk!