Fiatal Kutatók Klubja /Young Researcher’s Club — szeptember 21.

Szeptembertől ismét minden hónapban Fiatal Kutatók Klubja!

Első időpont: szeptember 21., csütörtök, 19.00.

Helyszín: MTA Nyelvtudományi Intézete, 1067 Budapest, Teréz körút 13. 108-as előadó.

Jöjjön, akit érdekel a tudomány — és a tudósok. Beszélgessünk, barátkozzunk, ismerjük meg egymást és a világot.

Elsőként Forgács Bálint tart előadást szeptember 21-én. Az előadás után ne siessen haza senki, hiszen jó szokásunkhoz híven együtt maradunk és eszünk-iszunk az általunk hozott batyus elemózsiákból, amíg tart a ropi és a jókedv!

—————– Az előadásról és az előadóról:  —————–

Forgács Bálint (ELTE PPK, Kognitív Pszichológiai Tanszék, Babalabor)

Cím: Hogyan használják a kisbabák a nyelvet gondolataink befolyásolására?

Helyszín: MTA Nyelvtudományi Intézet, 1067 Budapest, Teréz körút 13. 108-as előadó

Időpont: 2017. szeptember 21. 19:00

Absztrakt:

Egy újszülöttnek minden vicc új – de vajon mennyire új? Az elmúlt években számos olyan babakutatási eredmény látott napvilágot, amely szerint meglepően magas szintű kognitív funkciók lépnek működésbe már csecsemőkorban. Ilyen például mások vélekedéseinek reprezentációja, vagyis a tudatelmélet jelenléte 7 hónaposoknál, illetve a szavak megértését jelző, N400 nevű agyhullám, amely akár már 9 hónapos korban kiváltható. Ráadásul ez a két komplex funkció elképzelhető, hogy valamilyen módon egymásra épül a beszédelsajátítás során is. A Relevancia Elmélet szerint a kommunikáció nem pusztán üzenetek közvetítésére, hanem mások gondolatainak megváltoztatására irányul. Ez alapján elképzelhető, hogy a nyelvhasználat nem előfeltétele a kommunikációnak, hanem sokkal inkább eszköze annak.
Előzetes kísérleti eredményeink arra utalnak, hogy már 14 hónapos babák olyan agytevékenységet mutatnak, mintha a jelenlévő másik személy szempontjából is feldolgoznák a beszédet. Amennyiben sikerülne igazolni, hogy mások mentális állapotait nem pusztán tudatelméleti, de nyelvi rendszerek segítségével is reprezentáljuk, már csecsemőkorban, jelentősen átalakulna a nyelvről, kommunikációról és szociális kognícióról alkotott képünk. A nyelvet lehetséges, hogy nem egyszerűen saját, hanem a kommunikációs helyzet szempontjai alapján dolgozza fel agyunk – jóval azelőtt, hogy első szavainkat kiejtenénk.
—————–
Forgács Bálint az ELTE Kognitív Pszichológiai Tanszékén a Babalabor kutatója. MTA Prémium Posztdoktori ösztöndíjas, kutatott korábban a CEU kötelékében, ösztöndíjasként Párizsban, Berlinben és San Diegoban. Doktori fokozatát 2014-ben pszicholingvisztikából szerezte a BME-n, a metaforák agyi feldolgozásából. Érdeklődési területe a nyelvi jelentés, a kommunikációs pragmatika és a nyelvelsajátítás idegi hátterének felderítése.

—————–
Az őszi félév további részében a következő előadások várhatók:

Október 26. Holecz Margit, nyelvész  – témája a siketség és a jelnyelv
November 23. Pabeschitz Virág, régész – témája a régészeti etika és az etikus régészet
December 14. Csanád Máté, részecskefizikus – témája az ősrobbanás kutatása részecskegyorsítókkal

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők: Asbóth János, Csikvári Péter, Deme Andrea és Pintér Lilla.