FIKUK előadás szeptember 20-án! Pál András — Modern űrtávcsövekkel a Naprendszer legősibb égitestjeinek a nyomában

Szeptember 20-án, jövő csütörtökön, Pál András (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet) tart előadást a Fiatal Kutatók Klubjában.
Aki szeretne értesülni az aktuális előadásokról, iratkozzatok fel a FIKUK levelezőlistára (emailt küldve a fiatalkutatoklub+subscribe@googlegroups.com címre, vagy bármelyik szervezőnek), illetve a zárt facebook csoportba:  https://www.facebook.com/groups/fikuk/
A helyszín az MTA Nyelvtudományi Intézet. Az előadás után kötetlen beszélgetés!
Előadó: Pál András (MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet)
Cím: Modern űrtávcsövekkel a Naprendszer legősibb égitestjeinek a nyomában
Helyszín: MTA Nyelvtudományi Intézet, 1068 Budapest, Benczúr utca 33. földszinti előadóterem
Időpont: szeptember 20., 19 óra
Összefoglaló:
Az űrből végzett csillagászati mérések nagyban megkönnyítik a Naprendszer égitestjeinek vizsgálatát is. Az egyik legszembetűnőbb előnye ezeknek az űrből végzett vizsgálatoknak az, hogy lényegében megszakítás nélkül tudunk vizsgálódni – azaz nem zavarja meg a mérések készítését a nappalok és éjszakák váltakozása. Ez különösen fontos abban az esetben, mikor a célunk nem más, mint a legalapvetőbb fizikai tulajdonságok, úgy mint méret vagy alak vagy a forgási tulajdonságok megismerése. Hiszen ezeknek az égitesteknek (legyen az kisbolygó vagy törpebolygó, esetleg üstökös) a forgási periódusa általában összemérhető a Föld forgásával — azaz a nap törtrészétől néhány napos időskáláig is eltarthat egy-egy fordulat. Az előadásban bemutatjuk a Kepler űrtávcső kiterjesztett, K2-es nevű programjának azon eredményeit, ami számos érdekes, a Naprendszer kutatásában is jelentős felfedezéshez vezetett. A kitekintésben pedig a 2018 tavaszán felbocsátott Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) műholddal kapcsolatban is feltesszük ezt a kérdést: noha ez a műhold elsősorban a mi Naprendszerünkön kívüli bolygókat keres, vajon milyen érdekességekkel fog szolgálni itten a „házon belüli” világ megismerésében?
Az előadóról:
Pál András 2009-ben szerezte meg PhD fokozatát, azóta a Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének munkatársaként dolgozik többféle műszerfejlesztési, szoftverfejlesztési projektben valamint számos Naprendszer-kutatással foglalkozó munkában is meghatározó szerepet tölt be. Lendület-csoportjával (2012-) ún. Légyszem-kamerát építettek és fejlesztenek, jelenleg az MIT kutatóival együttműködésben a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) projekten dolgozik hatékony adatfeldolgozási kérdések kapcsán.
Mindenkit szeretettel várunk!