FIKUK (október 26.): Holecz Margit — Jelnyelvek és jelnyelvhasználó közösségek – Tények, tévhitek és a kutatás kihívásai

Október 26-án Holecz Margit tart előadást a Fiatal Kutatók Klubjában, az előadásról és az előadóról alább olvashattok részletesebben.

Mielőtt azonban tovább olvasnátok, arra kérünk mindenkit, aki még nem levelezőlistás, de szeretne értesülni a Klub előadásairól, hogy küldjön egy emailt a fiatalkutatoklub+subscribe@googlegroups.com címre (vagy írjon valamelyik szervezőnek), mert csak így tudjuk biztosítani, hogy mindenről értesüljetek! Ezen kívül erősen javallat feliratkozni a facebook-os zárt csoportunkba is (https://www.facebook.com/groups/546566178705865/), ahová az előadások szintén kikerülnek. Köszönjük!

Figyelem: a helyszín az OKTOGON MELLETTI Teréz körút 13: ide költözött átmenetileg az MTA Nyelvtudományi Intézete a Benczúr utcából. Az előadás után pedig ismét kötetlen beszélgetés, amihez minden hozzájárulást örömmel fogadunk üdítő és rágcsálnivaló formájában!


Holecz Margit (MTA Nyelvtudományi Intézet, Többnyelvűségi Kutatóközpont)

Cím: Jelnyelvek és jelnyelvhasználó közösségek – Tények, tévhitek és a kutatás kihívásai

Helyszín: MTA Nyelvtudományi Intézet, 1067 Budapest, Teréz körút 13. 108-as előadó

Időpont: 2017. október 26, 19 óra

Absztrakt:
Még napjainkban is számos kérdés és tévhit övezi a jelnyelveket és jelnyelvhasználó közösségeket, habár a siketség vagy valamilyen fokú nagyothallás világszerte 360 millió személyt, tehát a világ népességének 5%-át érinti.
Létezik olyan hallásjavító eszköz, amivel a siketek is hallókká válnak? Hogyan kommunikálnak a siketek? Vajon igazi, önálló nyelvek-e a jelnyelvek, és ha igen, miben különböznek a hangzó nyelvektől? Léteznek egyáltalán különböző jelnyelvek? Meg tud tanulni beszélni az, aki kiskorában jelelni tanul? Lehet-e fonológiája egy olyan nyelvnek, amiben nincsenek hangok? És ha nincsenek benne hangok, akkor miből áll? Hogy vizsgáljunk és írjunk le egy írásbeliséggel nem rendelkező, vizuális nyelvet?
Az előadás során többek között a fenti kérdésekre próbálunk választ adni, miközben kitérünk azokra a kihívásokra, melyekkel az elmúlt évek kutatásai során szembesültünk.

Az előadóról:
Holecz Margit 2014 óta az MTA Nyelvtudományi Intézet Többnyelvűségi Kutatóközpontjának munkatársa, tagja a 2016-ban alakult MTA-NYTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoportnak, emellett a 2016/2017-es tanévtől kezdve óraadóként szociolingvisztika és kutatásmódszertan kurzusokat tart az ELTÉ-n. A JelEsély projekt keretében részt vett az első magyar jelnyelvi korpusz létrehozásában, valamint a korpuszadatokra építő online jelnyelvi szótár munkálataiban, melynek során fő feladatai közé tartozott az annotációs munkák tervezése. Fő érdeklődési területe a jelnyelvi fonológia, valamint a cochleáris implantáció lehetőségei és korlátai.

 

—————–
Az őszi félév további részében a következő előadások várhatók:

November 23. Pabeschitz Virág, régész – témája a régészeti etika és az etikus régészet

December 14. Csanád Máté, részecskefizikus – témája az ősrobbanás kutatása részecskegyorsítókkal

 

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők: Asbóth János, Csikvári Péter, Deme Andrea, Pintér Lilla